Oplevering vernieuwde Earth Simulation Lab in Utrecht


Na een periode van bijna 2 jaar is afgelopen week het Earth Simulation Lab in Utrecht opgeleverd. Lammerink Installatiegroep verzorgde de engineering en aanlegging van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

 

Na de nieuwbouw van faculteit Geowetenschappen en de renovatie van het Minnaertgebouw op de Uithof Campus was dit het derde project dat Lammerink voor Universiteit Utrecht heeft afgerond.

 

Het nieuwe onderkomen van ruim 7.000 m2 biedt onderdak aan het HPT-lap, laboratoria, microscopieruimten, werkplaatsen, opslag en kantoren. In lijn met de duurzaamheidsambitie van de Universiteit Utrecht is voor ESL de BREEAM-kwalificatie ‘Excellent’ gehanteerd. Dit betekent dat er hoge duurzaamheidseisen worden gesteld, ook aan de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties.

 

Bijzonder aan het project is de klimaatgevel waar Lammerink verantwoordelijk voor is. Dit is een innovatieve gevel die energieverbruik minimaliseert en daglichttoetreding maximaliseert om zo het binnenklimaat te beheersen. Er wordt gebruik gemaakt van een duurzame vorm van energieopwekking door middel van warmte- en koude opslag in de bodem in combinatie met warmtepompen. Andere duurzame maatregelen zijn het toepassen van energie- en watersubmeters om het verbruik te kunnen monitoren en de installatie van LED verlichting en daglichtregeling om het verbruik aan verlichting aanzienlijk te verlagen. Daarnaast heeft Lammerink de installaties voor technische gassen, koelcellen, vriescellen, klimaatkamers en waterbehandeling geïnstalleerd.

Kortom een complex en uitdagend project wat in samenwerking met Friso Bouwgroep tot stand is gekomen.  • Archief