Officiële Opening Nationaal Lucht- en Ruimtevaart laboratorium in Marknesse


Maandag 25 juni 2018 is de nieuwbouw van NLR in Marknesse officieel geopend door Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Lammerink Installatiegroep heeft bij deze nieuwbouw van maar liefst 18.000 m2 een totaalpakket aan werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties inclusief zwakstroominstallaties, beveiliging-, data- en brandmeldinstallaties gerealiseerd.

 

Bijzonder aan het gebouw zijn de duurzame energiesystemen, zo wordt er gekoeld met water uit de vijver en wordt gebruik gemaakt van een WKO-systeem. Er zijn strenge klimaateisen gesteld wat betreft temperatuur en luchtvochtigheid. Dit wordt geregeld door een geavanceerd gebouwbeheersysteem (GBS) dat de luchtbehandeling, verwarming en koeling aanstuurt. Dit GBS stuurt ook de (LED)verlichting, toegangscontrole en diverse beveiligingsinstallaties. Ook zijn er drie middenspanningsinstallaties door Lammerink gerealiseerd inclusief 10 kV stations. Naast diverse elektrotechnische voorzieningen ten behoeve van testopstellingen wordt hiervoor ook een compleet hydraulisch en persluchtsysteem aangelegd met daarbij diverse technische gassen.

 

Medewerkers van het NLR beschikken over een werkomgeving die voldoet aan alle moderne eisen ten aanzien van energiehuishouding en duurzaamheid, met een uitstraling die past bij het hightech onderzoekswerk van de 300 medewerkers op de NLR-locatie in Marknesse. Dit project is in samenwerking met Friso Bouwgroep tot stand gekomen.  • Archief